Αρχική 

Για να δείτε τα γραφικά
παρακαλώ κατεβάστε τον Flash Player

Η ανακάλυψη της μαγιάς

Ο άνθρωπος χρησιμοποίησε πάντα τη μαγιά, και πολύ πριν να γνωρίσει να γράφει. Οι Αιγύπτιοι τη χρησιμοποιούσαν για να κάνουν το ψωμί τους πέντε χιλιάδες χρόνια πριν. Ωστόσο, αγνοούσαν τη διαδικασία ζύμωσης και γι' αυτούς, αυτή η χημική αντίδραση ήταν ένα θαύμα.
Προηγουμένως, ο άνθρωπος αρκούνταν με παρασκευάσματα από δημητριακά, ζωμούς και πίττες, ως βασικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής του.

Το ψωμί γεννήθηκε την ημέρα που ο άνθρωπος συνειδητοποίησε ότι με το ζυμάρι που έχει υποστεί ζύμωση με φυσικό τρόπο, μπορούσε να διογκώσει τις πίττες, να τους δώσει μια νέα γεύση και υφή.
Στο πρώτο αιώνα μ.Χ., λέγεται ότι τα πρώτα Γαλατικά και Ιβηρικά ψωμιά έγιναν με την ενσωμάτωση του αφρού της μπύρας, δηλαδή τη μαγιά που ανέβαινε στην επιφάνεια του υγρού κατά τη διάρκεια της ζύμωσης της μπύρας.
Η μέθοδος αυτή επέτρεπε όχι μόνο να επιταχυνθεί η διαδικασία της ζύμωσης, αλλά και να βελτιωθεί η γεύση του ψωμιού και η διόγκωση του.
scroll up
scroll down

Ευχαριστώ Pasteur!

Το 1857, ο Louis Pasteur απέδειξε ότι η ζύμωση προκαλείται από ζωντανούς οργανισμούς. Ισχυρίζεται ότι ο παράγοντας που ευθύνεται για αυτή τη ζύμωση είναι η μαγιά.
Ξεδιαλύνοντας έτσι αυτά τα μυστήρια, ο Παστέρ αποδεικνύει ότι το κύτταρο της μαγιάς μπορεί να ζήσει με ή χωρίς οξυγόνο.
Χάρη επίσης στον Παστέρ ανακαλύφθηκε ότι η μαγιά συμβάλλει στη διαμόρφωση των αρωμάτων και των γεύσεων του ψωμιού.