Αρχική 

Η μαγιά έχει τη δυνατότητα επιβίωσης με ή χωρίς οξυγόνο!

without air with air with air

Για να δείτε τα γραφικά
παρακαλώ κατεβάστε τον Flash Player

Χωρίς αέρα

Στην αναερόβια διαδικασία (απουσία αέρα) η ζάχαρη σε μεγάλο βαθμό μετατρέπεται σε αλκοόλ σε βάρος της ενέργειας που απελευθερώνεται. Αυτή είναι η περίπτωση της αρτοποιίας. Η μαγιά δεν βρίσκει πια οξυγόνο. Η μαγιά που υπάρχει στο αλεύρι μετατρέπεται σε αλκοόλη (εξατμίζεται κατά το μαγείρεμα) και σε διοξείδιο του άνθρακα , μάρτυρες της μεταβολικής διαδικασίας της ζύμωσης. Στο αρτοποιείο, το φούσκωμα του ζυμαριού προκύπτει από αυτή την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα. Εκεί πάλι, απελευθερώνεται ενέργεια, σε μικρή ποσότητα, αλλά αρκετή για να ζήσει (η μαγιά) αλλά όχι να πολλαπλασιαστεί.

ΖΑΧΑΡΗ--> ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ + ΑΛΚΟΟΛ + ΑΔΥΝΑΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Με αέρα

Σε αερόβιες συνθήκες (παρουσία αέρα), οι μαγιές αναπνέουν και πολλαπλασιάζονται σε αφθονία, χωρίς τη δημιουργία αλκοόλ. Η ζάχαρη με την οποία τρέφονται μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα και σε νερό. Αυτό το φαινόμενο συνοδεύεται από σημαντική απελευθέρωση ενέργειας που τους επιτρέπει να μεγαλώνουν και να πολλαπλασιάζονται. Όταν τα δύο κύταρρα έχουν το ίδιο μέγεθος, χωρίζονται και ακολουθεί η διαίρεση των κυττάρων.

Η μεταβολική αυτή διαδικασία είναι αυτή της αναπνοής και τη χρησιμοποιούν τα εργοστάσια παραγωγής μαγιάς για να πολλαπλασιαστούν τα κύταρρα.

ΖΑΧΑΡΗ+ ΟΞΥΓΟΝΟ --> ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ + ΝΕΡΟ + ΣΗΜAΝΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ